Choď na obsah Choď na menu

BOVA

13. 4. 2023

 

Medzi nespočetným množstvom malých dedín, ktoré vznikajú na úpätí Aspromonte v Kalábrii, je Bova jednou z najfascinujúcejších a najbohatších na historické dôkazy. Považuje sa za kultúrne hlavné mesto gréckej oblasti v Kalábrii (Bovesia), komunite s približne 13 000 obyvateľmi úzko spätej s gréckou kultúrou. Pre tieto zvláštnosti bola zaradená medzi najkrajšie dediny v Taliansku. Nachádza sa v nadmorskej výške 915 metrov na južnom svahu Aspromonte, asi 60 km od Reggio Calabria.

La Cattedrale
Katedrála pochádzajúca z prvých storočí nášho letopočtu je jedna z najdôležitejších budov kalábrijskej dediny. Listina týkajúca sa úpisu Lorenza biskupa z Bovy sa o tom zmieňuje už v 5. storočí. Postavený na počesť Panny Márie, vo vnútornej sále s tromi loďami. Cenné sú zachované diela, vrátane sochy zobrazujúcej Madonu s dieťaťom, ktorú vytvoril v roku 1584 Rinaldo Bonanno, a Kaplnka sviatosti, výsledok zručných rúk sicílskych majstrov. Vykopávky vyniesli na svetlo početné hrobky a staroveký normanský kostol.

I palazzi nobiliari
Niektoré šľachtické paláce sú dôkazom historickej úlohy, ktorú mesto nadobudlo v tejto oblasti v priebehu storočí. Postavené z kameňa a tehál sa vyznačujú architektonickými prvkami, ktoré skrášľujú ich vzhľad, ako sú pilastre, rámy, police a nádherné vstupné portály. Za pozornosť stojí palác Mesiani – Mazzacuva, postavený koncom 18. storočia: nachádza sa v blízkosti starobylých obranných štruktúr mesta. Nakoniec spomenieme palác Nesci Sant'Agata z 18. storočia s výhľadom na hlavné námestie (neprístupné pre návštevníkov, pretože je súkromným majetkom) a novší palác Toscano (19. storočie) nachádzajúci sa v najvyššej časti dediny, budúce sídlo Park Visitor Center National of Aspromonte.

Il Castello Normanno
Ide o ruiny normanského hradu postaveného na skalnom útese medzi 10. a 11. storočím a vežu, tiež normanského pôvodu (11. storočie), strážiacu jednu zo štyroch brán, ktoré umožňovali prístup do mesta.

I musei
Na zavŕšenie návštevy mestečka Bova môžeme spomenúť len dve múzeá v meste: Múzeum paleontológie a prírodných vied a Múzeum gréckeho jazyka Kalábrie, obe sa nachádzajú v dolnej časti mesta. Zvláštnosťou Bova je parná lokomotíva nachádzajúca sa v blízkosti radnice, ktorej cieľom je reprezentovať minulosť Bovesi ako železničiarov.